logo-nuv

Nový newsletter Metodického portálu RVP.CZ

číslo 6, červen/2016

Zapište si do kalendáře termíny online setkání od 20:00

kalendar

Středa 1. 6. 2016, Možnosti grantové podpory škol – Evropský sociální fond, komunitární programy a partnerské projekty

V předchozím webináři Ing. Václava Kuglera jsme se dozvěděli, co je to projektový záměr, jak identifikovat vhodné projekty nebo jak se vyvarovat nejčastějších chyb při sestavování žádostí. Jaké další tipy si pro nás lektor připravil?

Čtvrtek 16. 6. 2016, Geometrické tvary – tematická výuka s  předškoláky

Mgr. Petra Pšeničková napsala pro Metodický portál RVP.CZ seriál tří článků o tom, jak pracovat s geometrickými tvary ve speciálních třídách. V hodinovém webináři vyzdvihne aktivity, které jsou vhodné pro předškolní děti a žáky 1. období na ZŠ.

Služba pro vás: Chcete být informováni o aktuálním online setkání? Nechte si zasílat upozornění na webináře e-mailem. Stačí pouze zadat vaši e-mailovou adresu. Zasílání upozornění můžete kdykoli zrušit.

Přihlásit se k odběru upozornění »

Téma měsíce: 23. 6. Mezinárodní olympijský den

Mezinárodní olympijský den byl ustanoven roku 1948 na dřívější podnět Pierra de Coubertina. Prosadil jej Mezinárodní olympijský výbor jako den, který připomíná podstatu olympijských her a fair play.

Modul Články

Modul DUM

Z ostatních modulů

Slavné dny pro SŠ: Den, kdy zemřela olympijská myšlenka

autor: Monika Stehlíková

Na olympiádu v Mnichově roku 1972 bude málokdo vzpomínat v souvislosti se sportovními výkony. Všechno totiž přebila akce palestinských teroristů, na jejímž konci bylo 11 mrtvých izraelských sportovců.

Olympijské hry Rusko 2014

autor: Ivana Spěváčková

Projekt "Olympijské hry Rusko 2014" je celoroční projekt tříd pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, které vzdělávají žáky s lehkým a středně těžkým mentálním postižením. Součástí je i jednodenní projekt zaměřený na pořadatelskou zemi.

Olympijské hry

autor: Mirka Gardoňová

Projekt poskytuje velké množství prostoru pro vlastní iniciativu žáků a pro propojení učiva jednotlivých předmětů – tělesné výchovy, českého jazyka, našeho světa, matematiky, výtvarné výchovy i pracovních činností.

Olympijská výchovaolympijské testy a olympijské dny

autor: Zdeněk Mikeš

Využití fenoménu olympismu v sextě i ostatních třídách ve formě olympijských testů, jejich plnění a soutěžení v nich, příprava a realizace olympijských dnů ve vztahu k olympijským hrám 2008, přehled olympijských testů.

Jak se Řekové bavili

autor: Daniela Figránová

Přeneseme se do antického světa olympijských her. Přečteme si zajímavý příběh dávného olympijského běžce a dotvoříme jeho závěr. Stranou nezůstanou ani některé informace o průběhu olympijských her ve starověkém Řecku.

Olympic Games and Sport

autor: Mgr. Zuzana Jurajdová

Prezentace v anglickém jazyce se zabývá historií a moderními olympijskými hrami. Dále je zde procvičena slovní zásoba, která se týká sportů. Prezentace je doplněna úkoly a otázkami.

Sportarten

autor: Mgr. Eva Chmelařová

Pracovní list z německého jazyka je určen žákům k procvičení slovní zásoby k tématu sport. Žáci rozdělují sporty na zimní, letní, individuální a kolektivní, doplňují slova do vět a vedou minirozhovory na téma sport a sportovní potřeby.

Sport, olympiáda

autor: Mgr. Oxana Antošová

Rozšíření slovní zásoby ruského jazyka k tématu sport a olympiáda.

Organizace turnaje

autor: Mgr. Jan Zicha

Pracovní list pro přípravu turnaje v kolektivním sportu organizovaného žáky. V příloze hrací systém a tabulky. Využitelné při organizaci školního turnaje nebo modelového turnaje v tělesné výchově.

V hodině tělocviku

autor: Mgr. Jaroslava Hrnčárková

Pracovní list na procvičování postřehu dětí. Hledají stejné tvary do dvojic. Zopakují si počítání do pěti a vymýšlejí jména dětí.

Testování zdatnosti

autor: Mgr. Jan Zicha

Pracovní list pro evidenci tělesné zdatnosti v 7.–9. ročníku. Pracovní list je pro předmět Výchova ke zdraví, testy jsou prováděny v předmětu Tělesná výchova.

Modul Diskuze:

Modul Wiki:

Modul Odkazy

Olympijské hry

autor: Jana Paroulková

Oficiální webová stránka Českého olympijského výboru nabízí podrobnou databázi sportovních výsledků na všech dosavadních OH, profily všech našich dosavadních olympijských vítězů a mnoho dalších informací.

Poptáváme spolupráci

Hledáme pedagogy ke spolupráci na doplnění Průvodce upraveným RVP ZV.

Jedná se o tvorbu metodických textů a příkladů inspirativní praxe, které by napomohly ostatním učitelům k úspěšnému zapojeni žáků s přiznanými podpůrnými opatřeními do společné výuky. Materiály budou honorovány.

Sledujte Společné vzdělávání na webu NÚV.

logo 3

Newsletter Metodického portálu vydává NÚV v Praze
Weilova 1271/6, 102 00, Praha 10

www.nuv.cz, www.rvp.cz

ISSN: 1802-4785
vedoucí resortního úkolu
Pavlína Hublová
+420 274 022 410